Ook interessant:

Nieuws
Wat doet GeschiedenisLeeft
Wie is GeschiedenisLeeft
Het digitale oorlogsmuseum
Oral history (interviews)
Projecten
Uitbeeldingen
Weblog

Bronnen

GeschiedenisLeeft maakt altijd gebruik van primaire bronnen: originele kleermakershandleidingen, ooggetuigen(verslagen), onderzoek in kostuumdepots en archieven en heeft contacten met tal van specialisten op allerlei gebieden.

Bibliotheek

GeschiedenisLeeft beschikt over een eigen, enorme  bibliotheek met vele duizenden naslagwerken, boeken, films en documentares.
En - even belangrijk - meer dan 40 jaar opgeslagen kennis, ervaring en creativiteit.

Wie is GeschiedenisLeeft
  
 

 

 

 

 In het kort: Peter de Haas, geboren in 1957. Van jongs af aan al bezig met geschiedenis in de ruimste zin des woords: tinnen soldaatjes beschilderen, modelbouw, diorama's maken, uniformpoppen maken. Oprichter van het Gemina Project (de eerste Romeinse re-enactment vereniging in Nederland, 1986); maquettebouwer, ontwerper, inrichter en middeleeuws ambachtsman bij Archeologisch Themapark Archeon (1990-1996); directeur Ahaproducties 1988-2000. Speciale interesses: krijgsgeschiedenis, Het Leven Der Gewone Mensen In De 18e Eeuw (met name de Patriottentijd) en Het Leven Der Gewone Mensen In De Tweede Wereldoorlog.

In het lang: Interesses en bezigheden: kostuums naaien, grafische bezigheden, fotobewerking, kalligrafie, borduren, tekenen, schilderen, kantklossen, lezen, hout-, metaal- en leerbewerking, meubelmaken, zorgen dat mijn Franse stijltuintje mij niet letterlijk boven het hoofd groeit en verder alle scheppingsarbeid die de tijd toelaat.
Midden jaren 60: Terwijl mijn klasgenootjes voetbalden, verslond ik de boeken van mijn moeder. Omdat zij niet veel losliet over haar koerierswerk in de Tweede Wereldoorlog, ben ik mij gaan inlezen over die periode. Op de Mavo bakte ik niets van wiskunde, maar ik kende wel alle distinctieven van Franse linieregimenten en kon iedere vraag in iedere TV-quiz goed beantwoorden. Gelukkig heb ik diverse schoolvakken later ingehaald.

lk las alles op het gebied van mythologie, sagen en legenden. Ik verslond de boeken van Jaap ter Haar: "de geschiedenis der lage landen", maar vooral het oeuvre van Dick Dreux. Wat mij aan deze laatste opviel en beviel was het feit dat hij over de keerzijde van de historische medaille schreef. Leerde je op school over de dertigjarige oorlog als iets tussen koningen, Dreux beschreef hoe jongens uit het gewone volk geprest werden dienst te nemen in het leger van de 'Große Friedrich' en vervolgens als kanonnenvoer geofferd werden aan de bulderende vuurmonden.

Daarna kwam de Tavelinck-trilogie van Jo van Ammers-Küller, waarmee ik mijn eerste kijkje kreeg in de keuken der 18e eeuwse regentenkliek. Er volgden nog vele historische romans en wetenschappelijke publicaties die mijn aandacht vroegen. Mijn laatste eye-opener is "Nederland op doorbreken", waarin de geschiedenis van ons land getoetst wordt aan de leer der Spiral Dynamics. Zeer interessant.

Helaas, geen doctorandus geworden. Komt nog wel eens, als ik tijd van leven heb. "Live is what happens to you while you're busy making other plans".

Meesterproef middeleeuws schoenmaken afgelegd bij Olaf Goubitz, de toenmalige autoriteit in middeleeuwse schoenvondsten bij de ROB. Romeinse schoenreconstructies gemaakt voor Dr. Carol van Driel, de autoriteit op Romeinse schoenvondsten bij het Instituut voor Prae- en protohistorie.
Bedenker en oprichter van het Geminaproject, de eerste Nederlandse Romeinse re-enactmentvereniging (1986).

Een jongensboek: "vier jongens en een kartonnen helm". Nu: een graag geziene hoofdact op 'Romeinse' evenementen met een hoge educatieve waarde. Daarna: de middeleeuwen; "Die landen van herwaerts over" (1991). Gezien hoe men daar in een paar jaar van polyester majo's overging naar zo volledig mogelijke authenticiteit. Geweldig!

Archeon meegemaakt van 1990 tot eind 1996. Maquettes, interieurontwerpen, artists impressions, prototypes van meubels, gebruiksvoorwerpen en de eerste kostuums en kostuumaccessoires gemaakt. De eerste paal de grond in zien gaan: wat een prachtig gevoel dat je daarvan deel mag uitmaken.
Gastcollege gegeven op de UvA over bepaalde consequenties van experimentele archeologie. Later in mijn leven volgden lezingen en workshops over de meest uiteenlopende onderwerpen.
Steeds meer waardering gekregen voor mensen die er echt toe doen; geen managers maar makers. Vaak mensen met een wat andere leefwijze.

Na Archeon veel Europese musea voorzien van reconstructies van bodemvondsten. Van prehistorische schoenen tot middeleeuwse mantelspelden, van kostuums tot lederen brandemmers. De Romeinse afdeling van het Museon weer op poten helpen zetten.
Bij het scapreel (www.scapreel.nl) al weer vele jaren historisch performer, eerst als schoenmaker en marskramer, tegenwoordig als maliënkoldermaker, straks in wellicht een ander, wat lichter, ambacht.

In 2002 kwam Het Salet (www.hetsalet.nl) in mijn leven en dacht ik gevonden te hebben waarnaar ik op zoek was. Een periode - de Franse Tijd - die voelde alsof ik het allemaal al eerder had meegemaakt.
Toch maakte ik nog wel eens een uitstapje naar een andere tijd, gewoon, omdat ik zo'n kostuum nog nooit heb gemaakt en wil weten of mij dat ook lukt. Nu draai ik mijn hand niet meer om voor een korset of crinoline.

In 2009 kreeg ik door een registratieopdracht op museale wijze weer te maken met de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig houdt ik mij voornamelijk bezig met het verzamelen van oud filmmateriaal over deze periode en het maken van reconstructies van kostuums, documenten en voorwerpen uit het interbellum en de oorlogsjaren  t.b.v. beoefenaren van levende geschiedenis. Voorbeelden hiervan staan op de pagina 'Het digitale oorlogsmuseum'.


Bel, schrijf of e-mail:

Peter de Haas   -   Post- en bezoekadres: Cantharel 17,  2403 RA Alphen aan den Rijn   -  
Telefoon: 0172-438975   -   Mobiel: 06-33860654   -   E-mail: info@geschiedenisleeft.nl   -  www.geschiedenisleeft.nl    -   INGbank 3770166  t.n.v. Geschiedenisleeft    -   KvK nr. 27323754.