Ook interessant:

Nieuws
Wat doet GeschiedenisLeeft
Wie is GeschiedenisLeeft
Het digitale oorlogsmuseum
Oral history (interviews)
Projecten
Demonstratie oude ambachten
Uitbeeldingen
Weblog

Bronnen

GeschiedenisLeeft maakt altijd gebruik van primaire bronnen: originele kleermakershandleidingen, ooggetuigen(verslagen), onderzoek in kostuumdepots en archieven en heeft contacten met tal van specialisten op allerlei gebieden.

Bibliotheek

GeschiedenisLeeft beschikt over een eigen, enorme  bibliotheek met vele duizenden naslagwerken, boeken, films en documentares.
En - even belangrijk - meer dan 40 jaar opgeslagen kennis, ervaring en creativiteit.

GeschiedenisLeeft. Uitbeeldingen van historische personages

Cananefaat in Romeinse dienst, 109

Flavius Lepus 'Naso', 109 n. Chr. De Cananefaat Flavius Lepus 'Naso', heeft 25 jaar in de Romeinse cavalerie gediend. Na zijn eervol ontslag keerde hij met een dikke geldbuidel terug naar zijn geboortegrond. Maar hij, die heel Europa, van Schotland tot Noord-Afrika, had gezien, vond het moeilijk om weer te aarden in het natte, grauwe landje van zijn voorouders. Een vrouw vond hij ook niet zo makkelijk als hij gedacht had, en zijn ontslagpremie verdween snel in de kroegen van Forum Hadriani (Voorburg). Hij heeft weer getekend voor Romeinse dienst in een veteranencohorte. Dat leven kent hij tenminste.


 

Gildemeester met zorgen over de toekomst, 1420

Pieter Pieterszn. Saenredamme, 1420. Meestersmid, net als zijn vader en grootvader. Hij maakt, samen met zijn leerlingen en gezel, maliŽnkolders, jassen van in elkaar gevlochten stalen ringetjes. Het is een heel oud ambacht, maar tegenwoordig zit de klad er een beetje in. Het duurt lang om een maliŽnkolder te maken en daardoor is zo'n jas best prijzig. Zijn klanten vragen steeds meer naar plaatharnassen. Maar daar is de kleine werkplaats van Pieter niet op ingericht. Hij vraagt zich af of hij moet doorgaan met maliŽn of moet gaan uitbreiden. En vindt zijn gilde het wel goed als hij iets anders gaat produceren?


 

Ambtenaar bij de eerste multinational, 1629

Op 4 juni 1629 verging op haar eerste reis het VOC-retourschip Batavia op een rif voor de kust van Zuydlandt (AustraliŽ). Meer dan tweehonderd mensen, waaronder fiscaal Pieter Hendrik Denys, konden het vege lijf redden op een paar kleine eilandjes. Daarna gebeurden er de "vreese-lyckste saecken". Over 'De ongeluckige Voyagie van het schip Batavia nae Oost-Indien' en het leven in de VOC-tijd kan Pieter boeiend vertellen. Hij overleefde de ramp namelijk - zij het kantje boord.
Aan het Volk van Nederland, 1781

Kleindrukker en uitgever van couranten Pieter Pieterszn. Hamelaer was, in de nacht van 25 september 1781, een van de vele verspreiders van het anonieme pamflet "Aan het Volk van Nederland". Dat hij door deze aanzet tot de Patriottische Revolutie zou moeten vluchten voor de Pruisen en jaren lang in ballingschap zou leven in het Noord-Franse St. Omer kon hij toen niet bevroeden. Maar er gloort hoop! Nu, in 1794, worden met de Fransozen plannen gesmeed voor een invasie in Holland door een bevrijdingsleger, Het Bataafs Legioen. En dan zullen die vuile Oranjeklanten hun streken eindelijk thuiskrijgen!


 

Konijn van Olland of ware royalty? 1806

Lodewijk Napoleon, Koning van Holland van 1806-1810, werd door kwaadsprekers het 'Konijn van Olland' genoemd. Zijn uitspraak van het Nederlands was inderdaad ietwat krom, maar hij probeerde tenminste de taal te spreken van het volk dat hij was gaan liefhebben. Een goedwillende, wat dramatische figuur die zich te weer stelde tegen de megalomane eisen van zijn oudere broer Napoleon en de perikelen van een opgedrongen, liefdeloos huwelijk. Zijn korte regering heeft de basis gelegd voor de acceptatie der latere Oranjemonarchie.


 

Militair arts bij Waterloo, 1815

Chirurgijn-majoor Pieter van Kessel, 1815. Waterloo, 18 juni 1815, tien uur 's avonds. Meer dan 40.000 soldaten liggen gewond, stervend of dood op de velden. Keizer Napoleon heeft, gedekt door de zijn garde het slagveld verlaten. Pieter Arnoud van Kessel, toegevoegd aan het Noord-Nederlandse 7e Bataljon Infanterie van Linie, is al uren bezig met gewondenverzorging in een geÔmproviseerd veldhospitaal. Nood-amputaties horen daar ook bij, maar verbanden en verdoving zijn op. Het voordurende gekrijs van de gekwetsten werkt hem op de zenuwen. Pieter raakt uitgeput en is ten einde raad.


 

Zo'n hongerlijer, zenuwlijer van een kleine man

Pieter de Haas merkt in 1933 de crisis aan den lijve. Dat hij een jaar geleden nog een aardige baan in de haven van Amsterdam had kan hij zich bijna niet meer voorstellen. Zijn vrouw en vijf kinderen hebben honger. Pieter voelt ook zijn maag, maar meer nog de woede in zijn hart over het onrecht dat de kleine man wordt aangedaan. Van de steun is nauwelijks rond te komen. De huisbaas heeft de huur alweer verhoogd, de kruidenier wil niet langer op de pof leveren. Anno nu is de situatie voor de armsten onder ons niet veel beter.


Napoleon, Empereur des Francais, 1811

Keizer Napoleon Bonaparte, oftewel voluit: NAPOL…ON, EMPEREUR DES FRAN«AIS, ROI D'ITALIE, PROTECTEUR DE LA CONF…D…RATION DU RHIN, M…DIATEUR DE LA CONF…D…RATION SUISSE &c.; &c.; &c, heeft in1811 een bliksembezoek gebracht aan Nederland. Hij kwam hier zijn nieuw verworven gebied inspecteren, nadat hij zijn broer Louis als Koning van Holland had afgezet wegens verschil van inzicht in de zakelijke bedrijfsvoering...
U kunt Napoleon inhuren voor uw evenement. Hij verschijnt in het juiste uniform, en deze Napoleon heeft geen rits op zijn rug zoals bij sommige verhuurbedrijven.... zie de pagina Filmfiguratie.


Zu befehl, Herr Oberst!

Afkomstig uit een oud Pruisisch geslacht, heeft Oberst Alois von Krockow - alias Peter Hase -  zijn sporen verdiend in de oorlog van '14-'18. Als militair attachť aan de Duitse ambassade in Den Haag is hij gerecruteerd door de Abwehr, de Duitse militaire inlichtingendienst. Na de bezetting van Nederland raakt hij vanaf 1942 betrokken bij het Englandspiel. Vele jaren na de oorlog zou blijken dat Engeland dit dodelijk wrange spel, dat 54 mensen het leven kostte, moedwillig heeft meegespeeld, teneinde de invasieplannen veilig te stellen. Alois belicht de zaak vanuit het Duitse perspectief.Een enkeltje Westerbork... en dan?

Simon Levy de Haas, 1942, met koffertje op Mokum Centraal. "Oi, daar sta ik dan. Misschien niet al te goochem, maar wat ken een mens dan? Mazzel ken ik krijge, sores heb ik zat. Als ik niet ga, dan versjteer ik het voor de misjpoge. Ik heb die oproep gekregen, dus ik ga maar, met me bikkesement voor drie dage. Misschien krijg ik in Duitsland wel een jofel baantje. Je hoort wel mesjoggene verhalen over Duitsland van die schlemielen die hier in '36 naar toe kwamen , maar dat geloof je toch zeker niet. Dan zou ik toch niet voor nop met de trein kunnen? 't Zal d'r gerust wel koosjer zijn. Duitsers benne ook mensen, toch?".

 

 

Op de hoek van de straat...

Wat bezielde een kleine kruidenier in Rotterdam of een arme boer in Drente in de jaren dertig om lid te worden van de NSB? Of om in de jaren veertig lid te blijven? Wat was hun kijk op het leven, dat ze bij de NSB de oplossing hoopten te vinden? Was het angst voor de bolsjewieken? Tegendraadsheid? Berekenend opportunisme? Of doodgewoon lijfsbehoud? Waarom meldde Peter de Haas zich bij de WA?
Na de oorlog was elke NSB'er fout. Was dat eigenlijk wel waar? En wat is er na mei 1945 met die mensen gebeurd? Gruwelijke zaken waar menigeen geen weet van heeft. Sommige  brave 'goede' Nederlanders gedroegen zich als beesten...


Eindelijk vrij! De BS vertelt

Peter de Haas, 10 mei 1945. Na jarenlang het de Duitsers ondergronds lastig gemaakt te hebben, komt in mei 1945 het verzet boven water. De Haas vertelt over hoe het allemaal begonnen is, wat voor verzet er gepleegd werd in het vaderland, hoe die rotmoffen daarop reageerden en over de bevrijding. En vooral over de teleurstelling van de verzetsmensen. "We zijn belazerd", schrijft een Rotterdamse verzetsman al in 1946 in het boekje "Guerilla in Rotterdam". Was iedere man in het gewapend verzet wel zo goed bezig of zaten er ook ordinaire misdadigers tussen, die overvallen pleegden voor eigen gewin en persoonlijke vete's uitvochten onder het mom van ' afrekenen met collabora-teurs'?


 

 


Bel, schrijf of e-mail:

Peter de Haas   -   Post- en bezoekadres: Cantharel 17,  2403 RA Alphen aan den Rijn   -  
Telefoon: 0172-438975   -   Mobiel: 06-33860654   -   E-mail: info@geschiedenisleeft.nl   -  www.geschiedenisleeft.nl    -   INGbank 3770166  t.n.v. Geschiedenisleeft    -   KvK nr. 27323754.