Ook interessant:

Nieuws
Wat doet GeschiedenisLeeft
Wie is GeschiedenisLeeft
Het digitale oorlogsmuseum
Oral history (interviews)
Projecten
Demonstratie oude ambachten
Uitbeeldingen
Weblog

Bronnen

GeschiedenisLeeft maakt altijd gebruik van primaire bronnen: originele kleermakershandleidingen, ooggetuigen(verslagen), onderzoek in kostuumdepots en archieven en heeft contacten met tal van specialisten op allerlei gebieden.

Bibliotheek

GeschiedenisLeeft beschikt over een eigen, enorme  bibliotheek met vele duizenden naslagwerken, boeken, films en documentares.
En - even belangrijk - meer dan 40 jaar opgeslagen kennis, ervaring en creativiteit.

Leeft Geschiedenis bij mijnheer Oudshoorn jr.?

'Mijnheer Oudshoorn vertelt altijd zulke spannende verhalen over zijn tijd in IndiŽ', hoorde ik toevallig van een wijkzuster. En dan kriebelt het bij mij. Ook al heeft mijnheer Oudshoorn die verhalen al duizend keer verteld - tot vervelens toe vinden zijn kinderen - ik heb ze nog niet gehoord. En zouden die kinderen, en hun kinderen, die verhalen nog zo vervelend vinden als hun vader of opa er niet meer is? Nu zweven zijn woorden nog in de kleine, met souvenirs van een druk leven gevulde kamer van zijn verzorgingsflatje. Maar eens is zijn stem verstomd, zijn verhalen vervlogen...

Ik denk aan het weinige dat ik zelf nog weet van mijn moeder. Had ik toen maar meer opgelet... Zou het niet fijn zijn als (klein)kinderen die verhalen nog eens konden lezen, in een handzaam boekje? Ik denk van wel. Daarom interview ik mensen die wat te vertellen hebben. Die hoeven echt niet allemaal in een Jappenkamp of in het verzet gezeten te hebben om een interessant verhaal kwijt te kunnen.

Het gesprek vindt plaats in de vertrouwde levenssfeer van de geÔnterviewde, zonder grote imponerende videocamera's en andere afleidende zaken. Gewoon, een gesprek van mens tot mens, met een opschrijfblok en een klein memorecordertje. Een paar uurtjes luisteren, een paar gerichte vragen bieden al voldoende materiaal; een paar foto's van 'vroeger' dienen ter illustratie.

Dat verhaal geef ik vorm in een boekwerkje, in eigen beheer of - desgewenst - via 'drukken op bestelling'. Het hoeft niet veel te kosten. Zo blijft het binnen intieme kring. En zijn de verhalen van opa - en oma -  of vader en moeder - bewaard. En dan kan mijnheer Oudshoorn jr. ze ook nog doorvertellen.

 


Bel, schrijf of e-mail:

Peter de Haas   -   Post- en bezoekadres: Cantharel 17,  2403 RA Alphen aan den Rijn   -  
Telefoon: 0172-438975   -   Mobiel: 06-33860654   -   E-mail: info@geschiedenisleeft.nl   -  www.geschiedenisleeft.nl    -   INGbank 3770166  t.n.v. Geschiedenisleeft    -   KvK nr. 27323754.