Ook interessant:

Nieuws
Wat doet GeschiedenisLeeft
Wie is GeschiedenisLeeft
Het digitale oorlogsmuseum
Oral history (interviews)
Projecten
Demonstratie oude ambachten
Uitbeeldingen
Weblog

Bronnen

GeschiedenisLeeft maakt altijd gebruik van primaire bronnen: originele kleermakershandleidingen, ooggetuigen(verslagen), onderzoek in kostuumdepots en archieven en heeft contacten met tal van specialisten op allerlei gebieden.

Bibliotheek

GeschiedenisLeeft beschikt over een eigen, enorme  bibliotheek met vele duizenden naslagwerken, boeken, films en documentares.
En - even belangrijk - meer dan 40 jaar opgeslagen kennis, ervaring en creativiteit.

GeschiedenisLeeft. Nieuws

Erepeloton Alphen aan den Rijn opgericht
GeschiedenisLeeft heeft in oktober 2010 de gemeente Alphen aan den Rijn aangeboden om jaarlijks een erewacht in BS uniform te verzorgen tijdens de Nationale Dodenherdenking op de avond van 4 mei. Hieraan hoeven voor de gemeente geen kosten aan verbonden te worden. De erewacht zou tussen 19.30 en 20.30 komen te staan bij het verzetsmonument in het Burgemeester Visserpark. De motivatie is simpel: Op de Waalsdorpervlakte is het Erepeloton Waalsdorp al sinds de bevrijding aktief aanwezig, en ik heb dat altijd een zeer waardevol onderdeel van de ingetogen, sobere herdenking gevonden. Zelf stond ik als jeugdige padvinder op wacht bij het verzetsmonument in mijn toenmalige woonplaats. De uniformen - bestaande uit o.a. een blauwe overal, zwarte helm en oranje armband - zijn al aanwezig in de kostuumcollectie van GeschiedenisLeeft. NB.: Eigenlijk is alleen de mouwband het uniform, omdat er in 1945 ook mensen bij de BS zaten die in de daagse kleding die ze hadden hun werk deden. De armband verschafte de door de Geallieerden gewenste legitimiteit aan hun akties.Update 5/5/2011
In april 2011 werd de samenwerking tussen de gemeente, het Comité Herdenkingen en GeschiedenisLeeft een feit. Samen met twee veteranen hebben twee man in 'BS-uniform' van 19.45 uur tot 20.45 uur de erewacht betrokken bij het verzetsmonument in het Burg. Visserpark. Niet alleen voor de bezoekers van de herdenking, ook voor de deelnemers aan de erewacht was het een emotioneel moment.

Update 3/5/2012
Het Comité Herdenkingen te Alphen aan den Rijn heeft op 28 april jl. zonder verdere opgaaf van redenen gemeld "niet voorzien te hebben in deelname van de BS-erewacht op 4 mei 2012". Met excuses voor het pas op het allerlaatste moment van zich laten horen. Het lijkt geheel te passen in de tendens om de tweede wereldoorlog vanaf nu te willen doodzwijgen, of in ieder geval naar de achtergrond te drukken, gezien de toestanden rond het gedicht vaneen 15-jarige jongen en het gedoe rond een beeld aan de Apollolaan in A'dam. Jammer.Bel, schrijf of e-mail:

Peter de Haas   -   Post- en bezoekadres: Cantharel 17,  2403 RA Alphen aan den Rijn   -  
Telefoon: 0172-438975   -   Mobiel: 06-33860654   -   E-mail: info@geschiedenisleeft.nl   -  www.geschiedenisleeft.nl    -   INGbank 3770166  t.n.v. Geschiedenisleeft    -   KvK nr. 27323754.