Ook interessant:

Nieuws
Wat doet GeschiedenisLeeft
Wie is GeschiedenisLeeft
Het digitale oorlogsmuseum
Oral history (interviews)
Projecten
Demonstratie oude ambachten
Uitbeeldingen
Weblog

Bronnen

GeschiedenisLeeft maakt altijd gebruik van primaire bronnen: originele kleermakershandleidingen, ooggetuigen(verslagen), onderzoek in kostuumdepots en archieven en heeft contacten met tal van specialisten op allerlei gebieden.

Bibliotheek

GeschiedenisLeeft beschikt over een eigen, enorme  bibliotheek met vele duizenden naslagwerken, boeken, films en documentares.
En - even belangrijk - meer dan 40 jaar opgeslagen kennis, ervaring en creativiteit.

GeschiedenisLeeft. Demonstraties van oude ambachten


De maliŽnkoldermaker

Een maliŽnkolder is een jas of hemd, gemaakt van aan elkaar verbonden metalen ringen. Het is een zeer effectieve bescherming tegen slagen met bijvoorbeeld een zwaard. De Kelten hebben het uitgevonden, de Romeinen namen het over en tot de late middeleeuwen is de maliŽnkolder niet meer weg te denken uit het militaire beeld.  De maliŽnkoldermaker zet zijn kraampje bij u op, toont zijn ambacht en zijn producten, vertelt hoe alles gemaakt wordt, laat kinderen het zelf proberen en kleedt iemand (het liefst een vader of een leraar) in een krijgshaftige uitrusting.

De tekenaar

Het perspectiefraam is ondermeer te zien in "The draughtmans' contract" (regisseur Peter Greenaway, 1982). Hoe het werkt? Dat laat de tekenaar zien. Hij weet nog veel meer over het beoefenen der schone kunsten, en dat brengt hij graag over op uw publiek of schoolklas. Daarna weet iedereen hoe perspectief werkt.

De tekenaar treedt ook op als silhouettenmaker. Hij gebruikt daarvoor de gereedschappen die in de 18e eeuw in gebruik waren.

 

 

 

 


 De camera obscura schilder

Voorloper van de camera was de camera obscura: een doos waarin een lichtbeeld geprojecteerd wordt (foto volgt z.s.m.) Hiermee kan een kunstenaar een afbeelding op papier of doek zetten. Van een aantal beroemde schilders wordt vermoed dat zij een camera obscura gebruikten om tot hun levensecht schilderwerk te komen. Ik laat kinderen zelf onder het zwarte doek kruipen om een schetsje te maken van wat zij door de lens te zien krijgen.

Niet geschikt voor zeer hete dagen.

 

 

 

 

De chirurgijn / chirurgijn-majoor

De medische wetenschap kende drie beroepsgroepen, de chirurgijn stond op de laagste trede van de trias geneesheer-apotheker-chirurgijn. De laatste hield zich uitsluitend bezig met wondbehandeling en de meer lichamelijke zaken als aderlaten, stenensnijden en aambeien behandelen.
In het leger was weinig behoefte aan geneesheren, die zich meer bezig hielden met het stellen van diagnoses op basis van de toenmalige humorenleer. Ook apothekers kwamen pas later kijken, toen er een militair-geneeskundige dienst op poten werd gezet. Voor die tijd waren soldaten overgeleverd aan min of meer deskundige snijders, die met behulp van non-combattanten vaak niet meer konden doen dan bloedingen stelpen en amputaties verrichten.

(De chirurgijn zal zich bij een demonstratie beperken tot het laten zien van gereedschappen, vanwege het chronisch gebrek aan vrijwilligers voor amputatie). Wilt u het op de foto getoonde veldhospitaal neerzetten, neem dan contact op.

 


Bel, schrijf of e-mail:

Peter de Haas   -   Post- en bezoekadres: Cantharel 17,  2403 RA Alphen aan den Rijn   -  
Telefoon: 0172-438975   -   Mobiel: 06-33860654   -   E-mail: info@geschiedenisleeft.nl   -  www.geschiedenisleeft.nl    -   INGbank 3770166  t.n.v. Geschiedenisleeft    -   KvK nr. 27323754.